Изследователи на семейната история на италианския ренесансов художник Леонардо Да Винчи

...
Изследователи на семейната история на италианския ренесансов художник Леонардо Да Винчи
Коментари Харесай

14 живи роднини на Леонардо да Винчи бяха открити в Италия

Изследователи на семейната история на италианския ренесансов художник Леонардо Да Винчи настояват, че е открили 14 негови живи родственици, най-младият от които е на 1 година.

Новината, за която оповестява „ Гардиън “, е част от десетилетния проект, управителен от изкуствоведите Алесандро Вецози и Агнезе Сабато, ориентиран към по-добро схващане на неговия талант, чрез възстановяване на генеалогичния профил на Леонардо. Родителите на гениалния художник са Пиеро от Винчи и неговата обичана, селянката Катерина. Впоследствие сер Пиеро  се дами четири пъти и има 12 деца. Леонардо никога не се е женил и няма данни да е имал деца, само че е имал най-малко 22 полубратя.

Последното изследване, оповестено в списание Human Evolution, документира непрекъсната мъжка линия, продължаваща 690 години, която започва от дядото на Леонардо, Микеле (роден през 1331 г.), продължава през 21 генерации, като включва пет фамилни клона — до 14-те живи потомци на рода през днешния ден.

Когато умира през 1519 година, Леонардо оставя след себе си 6000 страници текстове, чертежи и рисунки и десетки персонални въпроси, които нямат отговор и до през днешния ден. През 2016 г. двамата откриватели от Флоренция осветлиха загадъчния талант, разкривайки генеалогията на Леонардо, дружно с новооткритите гробници на фамилията му и 35 живи потомци на татко му, в това число и по женска линия. Но те бяха непреки родственици. Най-известният индиректен потомък на Леонардо се оказа умрелият през 2019 г. режисьор Франко Дзефирели. 

„ Тези хора, не биха могли да ни дадат потребна информация за ДНК на Леонардо и по-специално за Y-хромозомата, която се предава през мъжката линия и остава на практика непроменена в продължение на 25 генерации, казва Вецози.

В резултат на усилена работа в архивите и дългогодишно търсене на документи, сега е  възстановена цялата история на това тосканско семейство от 1331 година до наши дни, като към този момент са идентифицирани 21 генерации. За новооткритите 14 живи роднини Вецози уточнява: „ Те са на възраст сред 1 и 85 години, и не живеят тъкмо във Винчи, а в прилежащи общини по тосканското крайбрежие. Сред тях няма известни персони, повече са чиновници и занаятчии “.

Тяхната ДНК ще бъде анализирана през идващите месеци посредством сравняване на Y-хромозомата с тази на техните предшественици в антични и модерни гробни места. Леонардо е бил погребан в параклис в краския замък Chateau d’Amboise в долината на Лоара във Франция. Но по време на Френската революция параклисът е опустошен, като се допуска, че костите на художника са били преместени в по-малкия параклис на замъка, Сен Юбер.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР